Welkom bij Leef!Tantra...

Met dit platform wil ik (Joris) tantra toegankelijk maken voor iedereen die daar open voor staat. 

Tantra gaat in essentie om het omarmen van alles wat je in het leven tegenkomt, met je volle bewustzijn. Tantra ontstond zo’n 1500 jaar geleden en biedt technieken die helpen om jezelf bewuster te voelen en te ervaren. Dit helpt ook om connecties te verdiepen en te verrijken. Tantra is een weg van persoonlijke ontwikkeling door persoonlijke ervaring.

Leef!Tantra organiseert workshops, retreats en festivals. Daarmee bieden we een opening om op een fijne, veilige en speelse manier met tantra in aanraking te komen of om je ervaring met tantra te verdiepen. We zijn er zowel voor absolute nieuwkomers als voor de meest ervaren tantrica. Voor de events gebruiken we de Leef!Tantra wegwijzer, die inzichtelijk maakt wat je kunt verwachten in een tantra workshop of retreat. Zo willen we je helpen om tantra te ervaren op een manier die bij jou past.

Over Joris & Leef!Tantra

Joris van der Geest is impact investor, schrijver en tantraleraar. Deze combinatie is niet zo vreemd als het lijkt, gezien de oorsprong van tantra: bedoelt om in het dagelijks leven te integreren. Tantra kwam bij toeval op zijn pad. Het deed iets met hem dat hij niet begreep, iets dat tegelijk opwindend als beangstigend was. Hij besloot het te gaan onderzoeken door zoveel mogelijk te ervaren. In die onbevangenheid maakte hij kennis met een breed spectrum aan tantra, en zo ontdekte hij wat tantra te bieden had. Dat dreef hem ertoe om Leef!Tantra op te richten. Lees hier meer over zijn ervaring met tantra. 

‘Tantra heeft mij persoonlijk enorm veel gebracht en ik ben ervan overtuigd dat tantra iedereen veel te bieden heeft, voor iedereen op een andere manier. Ik vind het enorm mooi om te zien en terug te horen wat een workshop van een middag voor iemand kan betekenen. Met Leef!Tantra wil ik helpen tantra toegankelijk te maken en  af te stemmen op je persoonlijke behoefte.’  

De essentie van Tantra

De essentie van tantra is alle aspecten van het leven volledig te omarmen. Alles aangaan en  ervaren, met je volle bewustzijn. Bewust zijn van je gevoel, bewust zijn van je verlangens, bewust zijn van je grenzen, bewust zijn van wat je doet. In deze essentie ligt besloten dat alles welkom is, ook de zogenaamde ‘negatieve’ gevoelens,  zoals woede, verdriet, eenzaamheid en pijn. Met tantra leer je daar niet voor weg te lopen door het voor jezelf te ontkennen of te negeren, maar sta je er juist bewust bij stil. 

Tantra is uiteindelijk niet iets wat je een middagje of weekendje doet, het is een manier van leven. De tantra workshops, festivals en retreats die we aanbieden zijn een manier om met die manier van leven kennis te maken; te oefenen en te ervaren. Die ervaringen kunnen handvaten bieden om mee te nemen in je dagelijks leven.  Of niet, want tantra is geen doctrine. Bij tantra is er niemand die vertelt hoe je moet leven, wat goed is en wat fout. Wel kun je leren bewuster te zijn van wat je voelt, en zo bewustere keuzes te maken voor jezelf en in connecties met anderen.

Tantra en seksualiteit

Ook seksualiteit wordt in tantra gezien als een natuurlijk onderdeel van het leven. De kracht van seksualiteit, die in veel levensbeschouwing als iets duisters wordt afgeschilderd, iets dat je kan wegdrijven van het goede, wordt in tantra juist gezien als de bron van levensenergie.

Seksuele energie zit in ieder mens en in tantra rust daar geen taboe of oordeel op. Sommige tantrische technieken zijn erop gericht om die seksuele energie bij jezelf te laten stromen en eventuele blokkades op te heffen, waardoor je meer levenslust kunt voelen en ervaren. Dit begint dus bij jezelf, in je eigen lichaam. Het gaat daarbij niet om seksuele handelingen (met jezelf of met een ander) of om het toewerken naar een orgasme,  maar puur om het ervaren van die seksuele energie. Je kunt ook leren die energie omhoog te brengen en te verspreiden door je lichaam, waardoor je de energie vasthoudt in plaats van het te verliezen in een orgasme.

In bepaalde partnermedidaties kun je dat ook gezamenlijk doen en kan de energie krachtiger worden door de polariteit tussen twee personen of juist zachter worden door het samensmelten met de ander.  

Door het vaker ervaren en beoefenen van tantrische  meditaties en technieken gericht op seksuele energie kan er iets wezenlijks veranderen in hoe je in het algemeen intimiteit en seksualiteit ervaart. Lees hier het artikel in Psychologie Magazine (april 2020) over tantra en seksualiteit voor Joris. 

De oorsprong van Tantra

De klassieke tantra ontstond rond het jaar 500 in India. Het onderscheidde zich vanaf het begin van die religies omdat het voor iedereen open stond. Tantra was niet bedoeld voor monniken in een klooster of op steen, maar om te integreren in het dagelijks leven. Dat geldt nog steeds. 

Tantra draait om zelfontwikkeling door ervaring, niet door theorie. Van oudsher wordt tantra overgedragen van leraar op leerling. Er bestaat niet zoiets als een bijbel, koran of ander heilig boek.

Voor de zelfontwikkeling biedt tantra verschillende technieken. Het interessante is dat deze technieken niet rationeel of logisch zijn. Het gaat om lichaamsbewustzijn, meditatie, bewustzijn van het energie-systeem (chakra’s), mantra’s en rituelen. Door deze technieken uit te voeren en je eraan over te geven kunnen ze ons helpen op een onbewust niveau.  De technieken helpen uiteindelijk om meer in connectie te staan met jezelf, met de ander en met het geheel.

Onze visie op Tantra

Bij alle tantra-evenementen van Leef!Tantra is de intentie om in lijn te blijven met de essentie van tantra. Dat geldt ook voor de partners met wie wij werken. We pretenderen niet de enige juiste vorm van tantra te beoefenen, maar blijven wel trouw aan de oorsprong van tantra. Daarbij creëren we een veilige omgeving waarin iedere deelnemer zelf tantra op diens eigen wijze kan ontdekken. 

De Leef!Tantra Wegwijzer

Of je nu veel ervaring hebt met tantra of helemaal nieuw bent: vaak is het onduidelijk wat je kunt verwachten bij een tantra workshop. Wellicht heb je een bepaalde verwachting op basis van eerdere ervaringen of verhalen die je gehoord hebt, en wordt daar niet aan voldaan. Of je wordt compleet verrast door wat er wordt aangeboden. Het kan mooi zijn, iets helemaal open aangaan, zonder verwachtingen, maar het kan ook betekenen dat het iets is wat voor jou op dat moment niet passend is. Dat kan variëren van ‘niet zo leuk, ik had me er meer van voorgesteld’ tot het besef achteraf dat je over je grenzen bent heengegaan, omdat je door de verrassing niet goed in staat was je grenzen te voelen of aan te geven. Om dat te voorkomen besteden we niet alleen aandacht aan het voelen en geven van consent tijdens workshops, maar proberen we ook vooraf inzicht te geven in wat je kunt verwachten.

Om daarbij te helpen hebben we de Leef!tantra-wegwijzer ontwikkelt. De Leef!Tantra-wegwijzer wordt gebruikt bij het duiden van workshops en retreats die (mede) georganiseerd worden door Leef!Tantra. Het helpt je vooraf in te voelen of het aansluit bij je behoefte.  

Programma

met TV opnames "Boeddha in de polder"