De betekenis van tantra

Tantra klinkt spannend, en afhankelijk van hoe je in het leven staat trekt dat je aan of stoot het juist af. Dat is direct de essentie van tantra: het durven aangaan van alles wat je tegenkomt. Nieuwsgierig en met open vizier. In jezelf en in verbinding met anderen. Zonder vooroordeel, zelfs zonder oordeel. Door te ervaren en te voelen.

Zo heb ik tantra ontdekt. Niet via spirituele boeken, maar door te ervaren. Daarbij kreeg ik hulp  van anderen die mij waren voorgegaan. Geleidelijk aan kreeg ik ook wat achtergrondinformatie over bijvoorbeeld de geschiedenis van tantra, het energiesysteem en de betekenis van Shiva en Shakti.

Stapje voor stapje leerde ik mijn ervaringen te plaatsen in een groter geheel. Ook dat bleekt te passen in de essentie van tantra: het is een ervaringsleer die al vele eeuwen van persoon tot persoon wordt overgedragen.  

Over de letterlijke betekenis van de term Tantra zegt Wikipedia: (Sanskriettan = expansietra = bevrijding).

Een  letterlijke  betekenis die ook vaak terugkomt, uit hetzelfde Sanskriet is ‘weven’ of ‘gewoven’.

Volgens Osho betekent tantra: ‘techniek’;  ‘…The word ‘tantra’ means technique, the method, the path… it is concerned with ‘how’; not with what is truth, but how the truth can be attained.’(Osho, the book of secrets)

Tijdens een retreat kwam ik terecht in een discussie over wat de term ‘tantra’ betekende. Die avond maakte ik een foto van het imponerend dikke ‘Book of secrets’ van Osho en de bijgaande tekst met de betekenis. Terwijl ik nadacht over een snedige tekst als onderschrift besefte ik wat ik aan het doen was. Gelijk willen hebben is een de patronen waar ik snel in terecht kom. Dat beseffen, en dan de foto niet opsturen, ook dat is tantra. Veel meer dan het woord ‘expansie’, ‘bevrijding’, ‘techniek’ of ‘gewoven’.

Hoe de term tantra dus precies vertaald moet worden is niet zo relevant. Belangrijker is wat tantra voor jou kan betekenen.