Joris & Brigitte – over tantra in Psychologie Magazine

Joris van der Geest (46, tantraleraar en auteur van de roman ‘De oneindige marshmallowtest’) en Brigitte van Bakel (32, cabaretier bij Vlamousse) verdiepen hun seksleven door tantra.

Brigitte: ‘Hoe vaak hebben jullie nog seks? Ben je goed in bed? De antwoorden op deze vragen suggereren iets te zeggen over de kwaliteit van een seksleven. De normen rondom seksualiteit maken dat mensen elkaar en zichzelf langs een meetlat leggen. Als die vragen in bed door mijn hoofd zouden schieten, zou ik me niet kunnen overgeven aan het onbekommerde intieme samenspel dat seks zo bijzonder maakt.
Vroeger dacht ik dat seks vooral om het orgasme draaide. Ik deed veel moeite anderen dat hoogtepunt te geven en het zelf te krijgen. Nu ben ik ervan overtuigd dat het gaat om aandacht voor het moment. Door Joris ben ik met tantra in aanraking gekomen en sindsdien ben ik veel meer van seks gaan genieten. Ik beleef intenser wat er in mijn eigen lijf gebeurt en ben gevoeliger voor wat Joris ervaart. Na iedere oefening – elkaar tien minuten lang aankijken zonder iets te zeggen, bijvoorbeeld – ga je bewust bij jezelf na wat het met je deed. Je leert stil te staan bij alles wat je voelt, zowel lichamelijk als emotioneel. Moeilijk wel, voor het brein op pootjes dat ik ben. Ik zit erg weinig “in mijn lijf”, maar oefening baart kunst. De wisselwerking tussen ons is iedere keer weer anders, waardoor de seks ook na zes jaar samen nog spannend blijft.’

 Joris: ‘Tantra gaat over echt voelen en ervaren, los van patronen en verwachtingen. Ook, maar zeker niet uitsluitend, in seksualiteit. Oefeningen en meditaties helpen om je daarvan bewust te worden. Dat bewustzijn wil ik graag in onze relatie brengen. Zo deden we een oefening waarbij je samen op bed ligt en een uur lang allebei zo lekker mogelijk gaat liggen. Boven op Brigitte. Lepeltje-lepeltje. Los van haar. Verlangens kunnen daarbij samensmelten of juist botsen. Normaal gesproken ben ik geneigd te focussen op wat Brigitte wil, maar door tantra leer ik steeds beter wat mijn eigen wensen zijn en die ook uit te spreken.
In de sacred sexuality-meditatie zochten we verschillende elementen van seksualiteit op. Water staat bijvoorbeeld voor zachte en sensuele aanrakingen, terwijl vuur heftig en passievol is. We zaten tegenover elkaar en zochten de seksuele energie in onszelf. Daarna gingen we met elkaar “in contact”. Ademhaling, visualisatie en muziek ondersteunden dit proces. Toen ons vuur oplaaide, vraten we elkaar bijna op. Door daar bewust niet aan toe te geven, leidde dat smeulende vuur tot langgerekte, energetische orgasmes. Maar dat was geen doel op zich. Belangrijker was dat we ons realiseerden dat in onze relatie een patroon van alleen liefdevolle, zachte seks was geslopen. Deze partnermeditatie hielp ons dat patroon te doorbreken. Het is fijn dat we nu weer makkelijk kunnen schakelen naar die vurige, haast gewelddadige seksualiteit, die ook in ons leeft. Tantra maakt ons seksleven gevarieerder en oprechter.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *