Welkom bij Leef!Tantra. Ben je hier omdat...

A: je wilt weten wat tantra (in godsnaam) inhoudt.

B: je wilt iets met tantra, maar weet niet precies wat.

C: je bent ervaren tantrica en wil meer weten over Leef!Tantra.

A: Tantra gaat in essentie om het aangaan van alles wat je tegenkomt. Het is persoonlijke ontwikkeling door persoonlijke ervaring. Het is vaak spannend, maar niet eng. Ik deel graag mijn ervaringen met je . Hopelijk helpt dit je om onbevooroordeeld en geïnteresseerd naar die persoon te kijken. En misschien wil je zelf ook meer ontdekken.

B: Ik vertel hier over mijn ervaringen met tantra, over wat tantra voor mij betekent en hoe ik het brede spectrum van tantra ervaar. Op basis daarvan heb ik de Leef!Tantra wegwijzer ontwikkeld, die inzichtelijk maakt wat je kunt verwachten in een tantra workshop of retreat. Ik hoop dat dit je helpt om tantra te ontdekken. Wellicht wil je ook jouw ervaringen delen.

C: Ik wil graag samen met jou bijdragen aan een beter begrip van tantra. Op Leef!Tantra vertel ik wat tantra voor mij betekent. Spreekt dit je aan en past dit bij hoe jij tantra ervaart? Wellicht kunnen we samenwerken. Heb je aanvullingen en hele andere ervaringen? Dit platform biedt ruimte voor het delen van jouw ervaring.

Je bent hoe dan ook welkom!  Met Leef!Tantra  wil ik informeren en ervaringen delen en zo helpen om op een veilige manier tantra te leren kennen en samen tantra te leven.  

Over Joris & Leef!Tantra

Ongeveer vijf jaar geleden werd ik besprongen door iets onbekends, terwijl ik nietsvermoedend aan het dansen was. Ik werd verzwolgen en kwam terecht in een ruimte waar geen tijd was en waar denken niet bestond; ik was mijn lust, en ik was mijn angst voor mijn lust.  Het was onduidelijk waar ik ophield en zij begon. Ik was ook haar angst, haar lust en haar verdriet. Na afloop van de dans praatte ik met haar. Ze was tantra lerares. Dat riep spanning bij me op. Het was iets wat ik wilde ontdekken en waar ik voor weg wilde lopen. (Lees meer over mijn ontmoeting met tantra). Er gingen maanden overheen voordat ik mijn eerste tantra workshop volgde, en ook dat was min of meer bij toeval.

Vanaf dat moment besloot ik alles wat op mijn pad kwam aan te gaan. Er volgde magische en intense ervaringen, die ik met rationeel plannen nooit had beleefd en die ik ook achteraf gezien niet kon verklaren .  Langzaam aan lukte het me ook achteraf de neiging tot rationaliseren op te geven en gewoon te accepteren dat wat ik ervaren had dus bestond. 

Ik ontdekte hoe wijd het spectrum was van wat tantra genoemd werd, nam zowel deel aan (red-tantra) tempelparties als (white tantra) heart meditaties . Vanuit mijn enthousiasme over wat ik tegenkwam begon ik met het organiseren van tantra workshops, festivals en retreats op Odessa en in samenwerking met Eigentijdse Jongeren en Eigentijds Nederland.

In 2017 voelde ik dat ik er klaar voor was om een deel van mijn ervaringen door te geven met het ontwikkelen van eigen workshops.  Op dit moment heb ik drie verschillende workshops; Love & Forgiveness, Sacred Sexuality en Facing your Fear (zie het programma onderaan deze pagina voor komende evenementen). Ook geef ik  persoonlijke sessies (ook voor koppels of kleine groepen) waarin ik meditaties en energetisch lichaamswerk  inzet om te werken aan blokkades of een hoger bewustzijnsniveau.

Mijn ontmoeting met tantra inspireerde me tot het schrijven van mijn debuurtroman ‘De oneindige marshmallow test’. Je kunt het boek hier bekijken en bestellen.

Wegwijs in Tantra

Tantra wordt vaak geassocieerd met seksualiteit, maar dat is voor mij niet de essentie van tantra. De basis van tantra is open te staan voor alles wat er is, vanuit je eigen beleving, je eigen gevoel, je eigen lichaam. 

Zonder vooroordelen, zonder oordelen, zonder verwachtingen, vanuit een diep contact met jezelf. Op die manier kan ook een dieper soort verbinding met anderen ontstaan. Seksuele energie en seksualiteit is daar soms een onderdeel van, want in de tantra wordt seksualiteit gezien als bron van levensenergie. Wat niet wil zeggen dat het in iedere tantra workshop of tantra retreat een rol moet spelen. Hetzelfde geldt voor trauma’s of angsten: we lopen er niet voor weg, maar het is ook geen verplicht onderdeel van iedere workshop. Voor iedere persoon is er op ieder moment iets wat past en niet past. Tantra wordt vaak geduid met de volgende namen, die een richting, focus of opvatting representeren:

White Tantra: bij witte tantra ligt de focus op spiritualiteit en eenwording.

Red Tantra: bij rode tantra ligt de nadruk op seks en seksualiteit.

Black Tantra: bij zwarte tantra ligt de nadruk op de donkere kant van het zijn. 

Zelf geloof ik niet zo in deze indeling. Ik denk dat het spectrum van tantra veel te breed is om in een kleur te vangen. Bovendien denk ik dat er voor iedere persoon op ieder moment een andere behoefte kan zijn. Daarom ben ik gaan zoeken naar aanduidingen die kunnen helpen bij het zoeken naar wat op een bepaald moment het beste bij jou past; de Leef!tantra-wegwijzer. De Leef!Tantra-wegwijzer zal worden gebruikt bij het duiden van workshops en retreats die (mede) georganiseerd worden door Leef!Tantra. 

Programma